31.7. 2022 6:00

Urodili sa vám HORKÉ cukety? Dôvod, prečo ich NEJESŤ!

Urodili sa vám HORKÉ cukety? Dôvod, prečo ich NEJESŤ!

Foto: Shutterstock

Za ideálnych podmienok chutí cuketa jemne maslovo až sladko. No niekedy sa môže vyskytnúť nepríjemná horká chuť. Magazín Záhradkár radí, prečo takéto plody nekonzumovať!

Za horkú chuť cukety môžu jedovaté kukurbitacíny, ktoré sa šľachtením z plodov síce postupom času odstránili, no vplyvom nevhodných podmienok sa môžu opäť objaviť. Tieto ochranné látky vyvíjajú aj iné rastliny, napríklad uhorky či tekvice, ako ochranu pred požieraním.

Hoci napríklad pri baklažáne na odstránenie jedovatých látok pomôže soľ, pri cukete to neplatí. Kukurbitacíny nejde zničiť žiadnou metódou. Horké plody v žiadnom prípade nekonzumujte, mohli by zapríčiniť vracanie a bolesť žalúdka, v extrémnych prípadoch dokonca smrť. Pred varením vždy radšej cuketu ochutnajte jemným olíznutím. Budete mať istotu, že si ušetríte jednak zdravie, ale i čas strávený varením „toxického“ jedla.

TIP: Cukety zberajte ešte keď sú mladé. Jednak tým zabezpečíte opätovnú násadu plodov a zároveň obmedzíte nárast obsahu horkých látok.

 

autor:  Redakcia Lepšie Bývanie
31.7. 2022 6:00
Diskusia ()
Zdieľať článok