Správne štipľavá

Každá dobrá gazdinka pestuje pažítku aspoň v črepníku na kuchynskom parapete, ak nemá záhradu. Aby bola pekne poruke, keď na ňu príde rad na ochutenie prívarku, šalátu, polievky či na posypanie nátierky, alebo len chlieb s maslom a paradajkou, píše portál Dobré jedlo.
Zdravá aj magická
S jej sviežou cibuľovo-cesnakovou chuťou šup do úst dávku céčka, ale aj betakaroténu, železa, medi a mangánu... Bohaté sú na ne nielen listy, ale aj jedlé fialkové kvety, ktoré navyše krásne ozdobia jedlo. Nenápadná bylinka príbuzná cesnaku má silu, ktorú by ste od nej možno nečakali.

Vďaka prírodnému antibiotiku alicilínu má prirodzene antibakteriálne, antivírusové a protizápalové účinky. Rastlinný flavonoid kvercetín má zasa antioxidačné schopnosti, znižuje cholesterol i krvný tlak. Rumunskí Rómovia verili, že zavesené zväzky sušenej pažítky okolo domu odohnali zlo a choroby. Aj keď ju môžete sušiť i mraziť, my radíme, aby ste bylinku používali najradšej čerstvú. Ak ste listy kúpili odstrihnuté, skladujte ich vo vlhkom tkaninovom obrúsku v chladničke.