28.7. 2022 12:00

Odborník o cesnaku: Viete, ako ho správne pestovať a skladovať?

Pozberaný cesnak v prípade pekného počasia ostať na hriadke dva až tri dni, potom ho treba preložiť na chránené miesto, kde sa fínálne dosuší.
Zdroj: Jarmila Szabóová

Hlavne s citom

Cesnak podryte rýľom alebo vidlami a opatrne vyberte z pôdy. Prebytočnú zeminu odstráňte ručne, nikdy nie obúchavaním. Mechanicky poškodené hlávky môžu napádať choroby, čo má negatívny vplyv na skladovanie. Stonky zrežte kolmo, pretože šikmý rez by mohol spôsobiť mechanické poškodenie cibúľ.

Ako sušiť?

Po zbere ich nenechávajte preschnúť na hriadkach, zvlášť za slnečného počasia – mohli by ste ich „upiecť“. Cesnak by takzvane zosklovateľ a takto znehodnotený nebol vhodný na konzumáciu.

Cesnak zviažte do zväzkov, zaveste na zatienené a dobre vetrané miesto, kde ho nechajte dosušiť asi 3 až 4 týždne. Môžete ho sušiť aj v jednej tenkej vrstve v debničkách, kde ho treba občas prehrnúť.

Cesnak - Je prírodné antibiotikum. Jeho liečivá sila sa ukrýva v zlúčeninách síry, ktoré obsahuje. Šesť a viac strúčikov týždenne by malo byť zaručenou prevenciou pred rakovinou hrubého čreva, konečníka, žalúdka a prostaty. Koľko? Aspoň 1 strúčik denne.
Zdroj: Shutterstock

Možné problémy

Priebeh skladovania ovplyvňuje nielen odroda, ale aj vegetácie a sušenie. Uskladnený cesnak môže napadnúť vlnovník cesnakový, ktorý sa ľahko šíri vzduchom. Pri nízkych teplotách je tento roztoč málo aktívny. V teple sa, naopak, rýchlo rozmnožuje a spôsobuje vysychanie strúčikov. 

autor:  Redakcia Lepšie Bývanie
28.7. 2022 12:00
Diskusia ()
Zdieľať článok