Hlavne s citom
Cesnak podryte rýľom alebo vidlami a opatrne vyberte z pôdy. Prebytočnú zeminu odstráňte ručne, nikdy nie obúchavaním. Mechanicky poškodené hlávky môžu napádať choroby, čo má negatívny vplyv na skladovanie. Stonky zrežte kolmo, pretože šikmý rez by mohol spôsobiť mechanické poškodenie cibúľ.
Ako sušiť?
Po zbere ich nenechávajte preschnúť na hriadkach, zvlášť za slnečného počasia – mohli by ste ich „upiecť“. Cesnak by takzvane zosklovateľ a takto znehodnotený nebol vhodný na konzumáciu.
Cesnak zviažte do zväzkov, zaveste na zatienené a dobre vetrané miesto, kde ho nechajte dosušiť asi 3 až 4 týždne. Môžete ho sušiť aj v jednej tenkej vrstve v debničkách, kde ho treba občas prehrnúť.
Možné problémy
Priebeh skladovania ovplyvňuje nielen odroda, ale aj vegetácie a sušenie. Uskladnený cesnak môže napadnúť vlnovník cesnakový, ktorý sa ľahko šíri vzduchom. Pri nízkych teplotách je tento roztoč málo aktívny. V teple sa, naopak, rýchlo rozmnožuje a spôsobuje vysychanie strúčikov.