12.5. 2020 15:00

Grilovanie trochu inak: Už ste skúšali fintu s tehlou?

Grilovanie trochu inak: Už ste skúšali fintu s tehlou?

Foto: unsplash.com

Leto je za dverami a s ním aj grilovanie, preto vám prinášame zaujímavý tip, ako grilovať trochu inak.

Grilovanie je umenie

Pri priamom grilovaní je dôležitý kvalitný tepelný zdroj. Aj keď existujú rôzne typy grilov, fajnšmekri nedajú dopustiť na klasické grilovanie na drevenom uhlí. Iba to vraj dokáže dodať pokrmom tú správnu špecifickú príchuť. Založiť ohnisko s dreveným uhlím je doslova umenie. Musíte správne odhadnúť množstvo, ktoré použijete na založenie pahreby. Nemenej dôležitá je správna teplota uhlia a jeho rozmiestnenie, aby sa pokrmy prepiekli rovnomerne.

Pri priamom grilovaní je dôležitý kvalitný tepelný zdroj.
Pri priamom grilovaní je dôležitý kvalitný tepelný zdroj.
Zdroj: getty images

Viac času pre priateľov

Grilovanie je zábava, ale najmä pre hostí. Obsluha grilu má náročnú prácu. Musí kontrolovať teplotu uhlíkov, zabrániť vzniku prudkého ohňa, ktorý by mohol jedlo spáliť. Uhlíky treba prehrabávať, prípadne rozdúchať, aby nevyhasli. Oheň nesmie byť prudký, aby sa jedlo nespálilo. Chcete si predsa pochutnať na šťavnatom mäsku a chrumkavej zelenine. Ak si chcete grilovanie viac užiť a mať čas aj na priateľov, vyskúšajte grilovaciu tehlu.

„Zlatá" tehla

Grilovacia tehla je vyrobená z dreveného uhlia bez použitia chemických prísad. Na rozdiel od malých kúskov uhlia stačí pri grilovaní použiť jediný kus, prípadne dva, podľa počtu stravníkov. Získate čistý a dlho trvajúci zdroj tepla na grilovanie. Grilovať môžete začať už po pätnástich minútach, keď sa povrch tehly rozžeraví. Správny čas na grilovanie je vtedy, keď na povrchu tehly spozorujete malé plamienky.

S tehlou sa dá grilovať trochu šikovnejšie.
S tehlou sa dá grilovať trochu šikovnejšie.
Zdroj: archív NMH

Bez dymu a popola

Tehla „horí" až dve hodiny, čo je dostatočný čas na prípravu rôznych druhov pokrmov pre väčší počet hostí. Pri horení nedochádza ku vzniku nepríjemného dymu a teplota horenia je konštantná. Poteší, že po dohorení ostáva minimálne množstvo popola, čo uľahčuje údržbu grilu. S grilovacou tehlou ušetríte, pretože jedno balenie obsahuje štyri kusy, čo zodpovedá až dvom vreciam uhlia. Tehly majú malé rozmery a sú ľahké, takže ich môžete využívať i pri kempovaní alebo príprave jedla na túre.

Zdroj: radomír
autor:  Redakcia Lepšie Bývanie
12.5. 2020 15:00
Diskusia  ()
Diskusia

Sledujte nás na instagrame

44