Už odpradávna bol chren cenený pre priaznivé dietetické, ale aj liečivé účinky. Okrem planých foriem možno pestovať zopár odrôd. Snáď najznámejší je chren dedinský, ktorý v kuchyni považovaný skôr za pochutinu než za zeleninu.
Vysádzať ho môžete od novembra aj počas zimy a na jar, do konca marca. Pre správny vývin koreňov je potrebná hlboká priepustná pôda, najlepšie stredne ťažká a bohatá na živiny. Chren sa odporúča vysádzať ideálne na slnečné či polotienisté miesto. Uprednostňuje vyššiu vlhkosť vzduchu a väčšie množstvo zrážok.

Pôdu si však pripravte už na jeseň. Hriadky dôkladne prekyprite a pokryte vrstvou kompostu. Zo zdravých a dobre vyzretých koreňov odoberte odrezky, no nenechajte ich zaschnúť. Počas zimy ich môžete uchovávať v debničke s pieskom v chladnej pivnici alebo v pôde priamo v záhrade.