Okrem tradičného petržlenu, pažítky a bazalky sa treba obzrieť za novými chuťami, ako napríklad:
- Bobkový list: Je to trvalka, ktorá nie je náročná na pestovanie, aj ju postavíte do okna, ktoré je orientované na západ alebo východ a doprajete jej miesta. Bobkový list totiž potrebuje prúdenie vzduchu (nie prievan), aby prosperoval.
- Aníz: Správne bedrovník alebo Pimpinella anisum. Ide o bylinku, ktorá nie je náročná na svetlo, ale potrebuje stabilnú teplotu, inak nebude stáť za veľa.
- Oregano: Podobne ako petržlen, táto bylinka potrebuje slnko a teplo. Ideálne sa jej teda bude dariť v kuchyni, ktorej okno je situované na juh.
Prečítajte si: Ak nie je dosť miesta na okne, pestujte kuchynské bylinky takto
- Rozmarín: V kuchyni ho oceníte nielen k mäsu alebo pečeným zemiakom, ale hlavne preto, že krásne rozvonia kuchyňu. Je vraj aj dobrým signalizátorom blízkej svadby - keď rozkvitne, treba chystať šaty! ;)
- Šalvia: V záhrade spravidla ide o dosť expanzívnu rastlinu. Aby sa jej darilo na kuchynskom okne, potrebuje slnko a pomenej zalievania.
- Estragón: Alebo palina dračia sa pestuje v dvoch odrodách - francúzskej a ruskej. Prvá má jemnejšiu chuť, druhá je zasa odolnejšia, čiže si stačí vybrať.
Estragón sa hodí do mastnejších jedál, pretože uľahčí ich trávenie a je vhodný aj pre diabetikov na reguláciu hladiny cukru.
Kedysi sa o ňom tvrdilo, že dokáže zahnať draka. Testovať túto poveru vo chvíli, keď sa v kuchyni objaví dračica, však rozhodne neodporúčame.
- Tymián: Bylinka sa podobá materinej dúške a má aj podobné účinky. Dobre pôsobí na dýchacie cesty alebo rôzne infekcie.
Možno ho uviazať spolu s inými bylinkami do tzv. bouquet garni, viazanky byliniek, ktorú vhodíme do polievky alebo omáčky, aby prevoňali jedlo.
Viazanku najčastejšie tvorí tymián s bobkovým listom a petržlenom, ale možno ju obohatiť aj o rozmarín, estragón, bazalku... jednoducho hocijaké bylinky, ktoré práve máme poruke.