19.7. 2020 18:00

Prerábka kuchyne a jedálne sa podarila: Lepšie usporiadanie a viac miesta

19.7. 18:00

Prerábka kuchyne a jedálne sa podarila: Lepšie usporiadanie a viac miesta

Akú domácnosť potrebuje rodina, ktorá miluje varenie, zábavné večere, párty s množstvom hostí a neposednými deťmi?

Architektka Wanda Ely mala za úlohu zrenovovať kuchyňu, jedáleň a kúpeľňu v rodinnom dome, kde sa veľa je, smeje a oslavuje bez príčiny. V pôvodnom stave sa na prízemí nachádzala obývačka a jedáleň hneď pod schodmi a kuchyňa až vo vzdialenejšej časti domu. Viac pohľadov na túto prerábku nájdete v galérii článku.

Majitelia však zistili vec, ktorú poznáme mnoh - bez ohľadu na to, aký veľký je dom, najviac priateľov sa vždy zíde v kuchyni. Potrebovali teda zrenovovať prízemie tak, aby bol pohyb rodiny aj hostí prirodzenejší. Aby nevznikala zápcha v menšej, uzavretej kuchyni a navyše, aby posedenie pri večeri malo pokojnejšiu atmosféru. Zásadná zmena teda nastala v preskupení jednotlivých zón. Kuchyňa sa dostala viac dopredu, do prechodnej zóny pod schodmi a jedáleň sa premiestnila do pokojnejšej a uzavretejšej zóny v zadnej časti domu.

Premena kuchyne a jedálne vyžadovali väčšie zásahy, ale podarilo sa.
Premena kuchyne a jedálne vyžadovali väčšie zásahy, ale podarilo sa.
Zdroj: archív

Architektka odstránila priečku deliacu jedáleň od kuchyne, čím vznikol jeden veľký priestor. Prúdenie energie v ňom však spomaľuje pekný kuchynský ostrov. Všimnite si, že jeho prvá polovica - smerom z obývačky je drevená, čo pôsobí upokojujúco a domácky a druhá polovica je biela. Tým pádom aj hlbšia časť prechodnej kuchyne vyzerá svetlá a predstavuje prirodzenejší prechod do jedálne.

Kuchyňa je biela, no orámovaná drevom, čo ju zútulňuje napriek tomu, že drevo je oveľa tmavšie než podlaha. Zaujímavou renováciou prešla aj kúpeľňa. Architektka stavila na neutrálne sivé farby. Kombináciou dvoch rôznych povrchov - mramorových obkladačiek a o čosi tmavšej mozaiky vznikol dynamický a opticky väčší priestor. Ilúziu priestoru podporuje aj skutočnosť, že kúpeľňa má minimum nábytku. Úložné priestory vznikli elegantnou pozdĺžnou nikou, ktorá sa tiahne takmer po celej dĺžke steny.

Detaily tejto premeny nájdete v GALÉRII.

Zdroj: nonka
19.7. 2020 18:00
Diskusia  ()

Podobné témy

Diskusia

Sledujte nás na instagrame

44