13.9. 2020 15:00

Sušenie ovocia a zeleniny je zdravé, ale... Rady, na ktoré možno zabúdate

13.9. 15:00

Sušenie ovocia a zeleniny je zdravé, ale... Rady, na ktoré možno zabúdate

Foto: archív

Pri sušení plodov sa treba riadiť pár podstatnými zásadami, vďaka ktorým si plody zachovajú prospešné látky ako vitamíny a antioxidanty.

Pri sušení všeobecne platí, že čím je potravina mäkšia, šťavnatejšia a dužinatejšia, tým dlhší bude proces sušenia. Zeleninu vysušíte rýchlejšie než ovocie, pretože obsahuje menej cukru, no i tak platí, že vždy sušte iba zrelé a zdravé plody, z ktorých odstránite stopky, okvetie a podobne. Počas sušenia kontrolujte plody každú hodinu či sa sušia rovnomernosť sušenia.

Správne usušený plod po stlačení nepúšťa žiadnu šťavu. Je v ňom dostatok vitamínov A, B, železo, horčík, vápnik a je tiež bohatým zdrojom vlákniny či antioxidantov. A ako na samotné sušenie? Tu je 7 rád, ktorých sa treba pri sušení držať:

1. Bylinky sušte samostatne, majú intenzívnu arómu, ktorou by napáchli ostatné sušené plody.

2. Hrozno alebo slivky pred sušením nerozkrajujte, sušte ich v celosti.

3. Sušené marhule sú vhodné najmä pre ľudí s vysokým krvným tlakom a srdcovo-cievnymi ochoreniami.

4. Pre zachovanie pôvodnej farby ovocia ho namočte pred sušením do vody s citrónovou šťavou.

5. Nakladané sušené paradajky do cestovín si môžete pripraviť aj doma. Stačí ich usušiť a zaliať olivovým olejom, prípadne pridať oregano či cesnak na dochutenie.

Sušenie ovocia má svoje pravidlá.
Sušenie ovocia má svoje pravidlá.
Zdroj: archív

Skladovanie

Usušené potraviny skladujte v dobre uzatvárateľnej nádobe, nie však v kovovej.

Pozor na teplotu sušených dobrôt pri ukladaní do nádob! Dávajte ich tam až po vychladnutí. Na bylinky postačia aj bavlnené vrecká.

Naplnené nádoby skladujte na suchom, tmavom a chladnom mieste. Sušené plody si tak uchovajú svoje vitamíny a aromatické látky. Optimálna teplota skladovania je 15°C alebo nižšia.

Týždeň po uskladnení skontrolujte obsah vlhkosti pokrmu. Ak je vlhkosť prítomná, vysušte ju, inak časom dôjde k jeho skazeniu.

Zdroj: adela motyková / pekné bývanie
13.9. 2020 15:00
Diskusia  ()
Diskusia
44