Zmrzlinové tortičky
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Potrebujete:
- 300 g menších jahôd
- 1 vanilkový struk
- 2-3 vetvičky bazalky
- 1 vajce
- 2 lyžice cukru
- 200 g smotany na šľahanie
- 50 g horkej čokolády
POSTUP
- Jahody umyte, osušte a očistite. Štyri dajte bokom, zvyšok nakrájajte na polovice. Pripravte si štyri vyššie misky ako na suflé. Do stredu vložte celé jahody a okolo nej rozložte prepolené jahody reznou stranou k okrajom misky.
- Tretinu vanilkového struku rozpoľte a vyškrabte z neho dreň. Zvyšok dobre zabaľte a odložte na iné. Bazalku opláchnite, odtrhnite šesť najväčších lístkov a nasekajte najemno.
- Žĺtok vyšľahajte s lyžicou cukru a vanilkovou dreňou do krémova. Bielok vyšľahajte na tuhý sneh. Potom doň zašľahajte lyžicu cukru. 150 g smotany vyšľahajte do tuha a zamiešajte spolu s nasekanou bazalkou do žĺtkového krému. Zľahka zapracujte sneh.
- Krém nalejte na jahody do misiek a vrch zarovnajte. Dajte aspoň na 4-6 hodín do mrazničky.
- Čokoládu nasekajte a spolu s 50 g smotany na šľahanie rozpustite nad horúcim vodným kúpeľom.
- Zamrznuté tortičky vyberte z mrazničky, nechajte trocha roztopiť alebo rýchlo vložte do horúcej vody a ihneď vyberte. Vyklopte, polejte ešte teplou čokoládovou omáčkou a ozdobte bazalkou.