
Zdroj: Dobré jedlo/laura Witteková
Ide to aj bez mixéra
Šľahač
Ak sa vám podarí niekde "vykutrať" zabudnutý piestový šľahač, ktorý kedysi vlastnila hádam každá domácnosť, máte vyhraté. Možno vás bude trochu bolieť ruka, ale poslúži dobre. Maslo však môžete "utriasť" aj v obyčajnej plastovej fľaši alebo zaváracej fľaši s pevným uzáverom.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Mlieko od farmára
Domáce maslo môžete vyrobiť aj zdĺhavejšou metódou. Mlieko od farmára či z mliekového automatu necháte postáť 1 až 2 dni v chladničke, aby sa na povrchu usadila smotana. Smotanu odoberiete, doplníte asi 200 ml mlieka a necháte niekoľko hodín na teplom mieste. Kyslastá chuť smotany a jej teplota 30 až 35 °C je správnym časom, keď ju môžete začať šľahať.