8.12. 2021 15:00

Nekupujte drahé maslo: TAKTO si ho doma VYROBÍTE za 15 minút

8.12. 2021 15:00

Nekupujte drahé maslo: TAKTO si ho doma VYROBÍTE za 15 minút

Foto: Dobré jedlo/Lýdia Czakó

Blíži sa čas vianočného pečenia a maslo išlo cenou prudko hore. Ak zaň nechcete veľa platiť, vyrobte si vlastné podľa návodu magazínu Dobré jedlo. Je to naozaj jednoduché!

Na výrobu 380 g masla potrebujete len 1 liter smotany na šľahanie. Nič viac.

POSTUP:

Domáce maslo.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

1. krok

Do misy na šľahanie nalejte dobre vychladenú smotanu. Zapnite šľahač na nízke otáčky. Šľahajte 3 až 4 minúty. Zvýšte otáčky a šľahajte, kým nevznikne šľahačka. Pokračujte dovtedy, kým sa nezačnú tvoriť maslové hrudky a oddeľovať cmar.

Domáce maslo.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

2. krok

Vzniknutú tekutinu sceďte do misky. Do misy s maslom prilejte toľko studenej vody, aby boli hrudky zakryté a znovu pomaly prešľahajte. Tým sa z masla vymyjú zvyšky cmaru.

Domáce maslo.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

3. krok

Ďalej šľahajte, až sa maslo spojí do jednej hrudy. Maslo vyberte, dobre ho postláčajte ľadovými rukami, aby ste odstránili prebytočnú tekutinu, ktorá v ňom zostala.  

Tip navyše: Cmar, ktorý vznikne pri výrobe masla, nevylievajte. Môžete ho dať do polievky alebo do cesta na koláče či chlieb. 

autor:  Redakcia Lepšie Bývanie
8.12. 2021 15:00
Diskusia ()
Zdieľať článok