Na výrobu 380 g masla potrebujete len 1 liter smotany na šľahanie. Nič viac.
POSTUP:

1. krok
Do misy na šľahanie nalejte dobre vychladenú smotanu. Zapnite šľahač na nízke otáčky. Šľahajte 3 až 4 minúty. Zvýšte otáčky a šľahajte, kým nevznikne šľahačka. Pokračujte dovtedy, kým sa nezačnú tvoriť maslové hrudky a oddeľovať cmar.

2. krok
Vzniknutú tekutinu sceďte do misky. Do misy s maslom prilejte toľko studenej vody, aby boli hrudky zakryté a znovu pomaly prešľahajte. Tým sa z masla vymyjú zvyšky cmaru.

3. krok
Ďalej šľahajte, až sa maslo spojí do jednej hrudy. Maslo vyberte, dobre ho postláčajte ľadovými rukami, aby ste odstránili prebytočnú tekutinu, ktorá v ňom zostala.
Tip navyše: Cmar, ktorý vznikne pri výrobe masla, nevylievajte. Môžete ho dať do polievky alebo do cesta na koláče či chlieb.