Nesprávne nastavené mletie
Mlieť kávu treba na rôzne hrúbky. Dôvodom je, rôzna extrakcia. Najdlhšie sa napríklad extrahuje káva okolo 4 minút pri príprave vo french presse. Preto by aj veľkosť mletia mala pripomínať približne kryštálový cukor. Ak si idete pripravovať kvalitné espreso, mletie musí byť čo najjemnejšie, pretože extrakcia je rýchla. Preto je vhodné pohrať sa s nastavením mlynčeka pred každou prípravou kávy. Dostanete tak omnoho viac pôžitku, ako keď budete mlieť stále rovnako.
Nesprávna kvalita vody
Vo väčšine slovenských domácností je voda tvrdá. No a to sa káve príliš nepáči. Skúste vodu prehnať cez filter, zbaviť ju tvrdosti a budete mať čierny mok omnoho lahodnejší. Pretože čím viac vodného kameňa, tým viac chutí ostane skrytých. A keďže voda je pri káve základnou zložkou, je vhodné vyhrať sa s jej kvalitou.