27.7. 2020 6:00

Najčastejšie chyby domácich kávičkárov. Robíte ich aj vy?

27.7. 6:00

Najčastejšie chyby domácich kávičkárov. Robíte ich aj vy?

Foto: Shutterstock.com

Ako môže niekto z rovnakej kávy spraviť kávu lepšiu? Možno len nerobí chyby, ktorých sa dopúšťa mnoho domácich kávičkárov. Stačí sa ich zbaviť a pripravíte si svojpomocne lepšiu kávu lepšiu ako v kaviarni. Takú tú poctivú, domácu, v ktorej vyniknú všetky chute, o akých sa píše na etikete.

Príliš skoré mletie kávy

Najzásadnejšia chyba na svete, nech si kúpite akúkoľvek luxusnú, drahú, výberovú kávu. Ak ju pomeliete príliš skoro, tak ste ju zničili. Mnoho ľudí si pritom rovno kávu nechá namlieť v obchode. Veľká chyba. Zrno kávy je ako konzerva, v ktorej sú všetky chute a vône uzatvorené. Už 10 minút po pomletí káva začína výrazne strácať svoju silu. Po 24 hodinách je takáto káva už zvetraná. No a zo starej kávy jednoducho dobrý nápoj nenavaríte. Nameľte si kávu vždy pred jej prípravou. Iba v takom prípade oceníte jej chuť, vôňu a lahodnosť.

Nesprávne nastavené mletie

Mlieť kávu treba na rôzne hrúbky. Dôvodom je, rôzna extrakcia. Najdlhšie sa napríklad extrahuje káva okolo 4 minút pri príprave vo french presse. Preto by aj veľkosť  mletia mala pripomínať približne kryštálový cukor. Ak si idete pripravovať kvalitné espreso, mletie musí byť čo najjemnejšie, pretože extrakcia je rýchla. Preto je vhodné pohrať sa s nastavením mlynčeka pred každou prípravou kávy. Dostanete tak omnoho viac pôžitku, ako keď budete mlieť stále rovnako.

autor:  Marcos
27.7. 2020 6:00
Diskusia  ()
Diskusia

Sledujte nás na instagrame

44