20.2. 2020 6:00

Ako skladovať potraviny ekologicky? Je to také jednoduché!

20.2. 6:00

Ako skladovať potraviny ekologicky? Je to také jednoduché!

Foto: veronka & cia, getty images

Snažíte sa vniesť do fungovania svojej domácnosti viac ekológie? Jednou z oblastí, v ktorej zaručene uspejete, je kuchyňa a jej organizácia. Ak vás tiež hnevá, koľko plastových obalov používame na potraviny, je najvyšší čas poobzerať sa po ekologickejších alternatívach.

Odkladať zvyšky obeda do plastových krabičiek a baliť deťom desiatu do umelohmotných boxov? Časom to dopadne vždy rovnako. Deti boxy dolámu, krabičkám sa záhadne stratia vrchnáčiky, prípadne ešte záhadnejšie zmenia veľkosť a tvar, a tak už nepasujú na pôvodné miesto... Dá sa to však aj inakšie.

Každý deň môžeme urobiť mnoho správnych rozhodnutí.
Každý deň môžeme urobiť mnoho správnych rozhodnutí.
Zdroj: GrapeImages, getty images

Tradičné materiály

Máme ich vlastne všade naokolo, stačí ich začať opäť používať. K tým trvácnym patrí hlavne sklo. Aktuálne prežíva opäť renesanciu. Nápoje môžete odkladať v jednoduchých sklenených fľašiach, do sklenených pohárov si pripravte vlastnú kašu alebo domáci jogurt, vo väčších nádobách môžete skladovať polievky, omáčky, jednoducho čokoľvek potrebujete. Nenáročne sa udržiavajú čisté a dostať ich v neprebernom množstve dizajnov a objemov s rôznymi typmi uzatvárania.

Nebojme sa papiera

Presne tak. Papier dovolí skladovaným potravinám dýchať. Podobne môžete zaobchádzať aj s tradičnými ľanovými a bavlnenými látkami. Vo vreckách môžete skladovať chlieb i pečivo či používať ich na zakrytie nádob.

Alebo ich môžete napustiť voskom, ktorý má antibakteriálne účinky a zároveň predlžuje čerstvosť všetkého, čo do takéhoto obalu uložíte. Obaly s vrstvou včelieho vosku sa používajú veľmi jednoducho a sú určené na opakované použitie, napríklad na balenie desiaty.

Trvanlivé nádoby a materiály vám vydržia slúžiť roky.
Trvanlivé nádoby a materiály vám vydržia slúžiť roky.
Zdroj: © eleonora galli, getty images

Ak si netrúfate na výrobu vlastných voskovaných obalov, dajú sa zakúpiť v rôznych veselých a praktických dizajnoch.

Vždy čerstvé

Moderné materiály majú mnoho vlastností, ktoré oceníme až pri ich každodennom používaní. Napríklad vrecká na bylinky, zeleninu a ovocie, ktoré stačí navlhčiť a uložiť do chladničky. Predĺžia trvanlivosť o celé dni.

A čo silikónové obaly? Áno, food grade silikón – teda silikón vhodný na kontakt s potravinami môže mať aj podobu vreciek. Ich obrovskou výhodou je nielen jednoduchá manipulácia, ale aj možnosť potraviny v týchto vreckách opakovane mraziť, ohrievať a umývať v umývačke.

Náš tip: Nebojte sa v kuchyni dreva, má antibakteriálne účinky. Praktickým pomocníkom na skladovanie sú aj plechové dózy, a tak si rozhodne môžete povedať, že okrem plastu máte na výber mnoho šikovných materiálov.

autor:  Redakcia Lepšie Bývanie
20.2. 2020 6:00
Diskusia  ()

Podobné témy

Diskusia

Sledujte nás na instagrame

44