21.6. 2020 9:00

Tuctový štvorcový dom v Šali: Po rekonštrukcii ho nespoznáte, wau!

21.6. 9:00

Tuctový štvorcový dom v Šali: Po rekonštrukcii ho nespoznáte, wau!

Foto: Martin Matula

Tuctový štvorcový dom, v akom býva rodina Hučkovcov, nájdete v každej obci na Slovensku. Po ukončení stavebných prác na jeho rekonštrukcii sme sa boli pozrieť, ako po „liftingu“ vyzerá.

Manželia Hučkovci zo Šale vždy snívali o tom, že budú bývať v dome s nízkou spotrebou energie a s veľkou záhradou. Majú radi prírodu, prácu v záhrade a neustále sa snažia hľadať spôsoby, ako znižovať vlastnú uhlíkovú stopu. Štvorčlenná rodina, prirodzene, uvažuje o budúcnosti našej planéty. Manželia majú permakultúrnu záhradku, triedia odpad, sadia stromy a kvety, zakladajú komposty a odmalička k tomu vedú aj svoje deti Kristínku a Danielka.

Tuctový štvorcový dom je po rekonštrukcii ako nový.
Tuctový štvorcový dom je po rekonštrukcii ako nový.
Zdroj: RenovActive

Viac miesta

Najzásadnejšou zmenou bolo rozšírenie obytného priestoru do podkrovia. Miestnosti v podkroví otvorili do krovu a získali tak omnoho lepšiu geometriu. Zároveň je v nich viac čerstvého vzduchu a lepšie sa dá riadiť vnútorná mikroklíma. Aby sa podkrovie čo najmenej prehrievalo, okná zámerne neboli orientované na juh a všetky sú vybavené vonkajším tienením. Navyše sú umiestnené do kríža, vďaka čomu možno izby efektívne prevetrať. Zabezpečiť kvalitu vnútorného prostredia pomôžu Hučkovcom automatické systémy, ktoré na základe jednoduchých senzorov CO₂, vlhkosti a teploty automaticky vetrajú a tienia. Interiér bytu je zariadený v škandinávskom štýle, v ktorom prevláda biela farba a prírodné materály.

 

Klára Bukolská, architektka: „Z architektonického hľadiska sme zachovali geometriu a pôvodný výraz domu. Moderný vzhľad sme docielili výberom materiálov. Kúzlo domu sa prejavuje v drobných detailoch, ako je napríklad hladká krytina alebo hranaté odkvapy. Vnútri sme sa zamerali najmä na zabezpečenie komfortného bývania. Na to nám stačili jednoduché kroky a materiály, ktoré podporujú zdravú mikroklímu. Drobnými stavebnými úpravami sme vyčistili pôdorys, inak sme dispozíciu spodného podlažia nemenili. Zachovali sme pôvodné trámy či tehly, z ktorých sme vymurovali stenu v novej kúpeľni. Zo stavby domu sme odviezli 0 m³ sute. Snažili sme sa všetko recyklovať a podarilo sa.“

autor:  Daniela Mýtna
21.6. 2020 9:00
Diskusia  ()

Podobné témy

Diskusia

Sledujte nás na instagrame

44