Kvalitné ružičky
Kel ružičkový, je obľúbená pre jemné ružičky, ktoré získajú ešte lepšiu chuť po miernom premrznutí. Keďže znesú mráz až -17 °C, aj ony môžu zostať na hriadke veľmi dlho bez toho, aby sa znehodnotili.
Hoci sa vraví, že začiatkom septembra je dobré rastlinám zaštipnúť – zlomiť – rastový vrchol, aby sa podporila tvorba ružičiek, mnohé moderné hybridné odrody tento úkon už nevyžadujú. Aj bez neho budú po celej dĺžke hlúba vyrastať pevné a pravidelné malé hlávky.
Kvalitné ružičky by mali mať v priemere 2,5 cm. Na jednom hlúbe sa ich pri dobrých pestovateľských podmienkach môže vytvoriť 20 až 55. Ak sú ružičky kelu malé a čerstvé, stačí ich pred konzumáciou zaliať horúcou vodou alebo krátko podusiť v pare.