Krásne vysoké, štíhle drevnaté rastliny sa stali najnovším trendom izbových rastlín pomerne nedávno. Túžite si domov preniesť príchuť Toskánska aj vy? Pestovanie olivovníka nie je ničím nemožným, aj napriek tomu, že milovník zelených bobuliek, z ktorých sa lisuje ten najexkluzívnejší olej, sa veľkej úrody nedočká a ak za rok zozbiera pár plodov, bude to výhra.
Olivovník je stálozelená rastlina, s ktorou sa spája legenda o jej vzniku vďaka boju medzi bohyňou Athénou a Poseidonom. Mesto Athény je pomenované po bohyni práve z toho dôvodu, že boj s Poseidonom vyhrala, pretože darovala mestu ten najkrajší dar, strom olivovníka.
Čím južnejšie sa pestuje, tým sa jeho plodom viac darí, no krásny môže byť aj v našich podmienkach. O krásu olivovníka pestovaného v kvetináči sa treba skutočne starať. Dbať na neustály prísun vody (aj keď na záhrade by mu postačil len dážď, pretože rastlinka vydrží až púštne podmienky), slnečné lúče a nejaký ten šetrný strih, najčastejšie do krásnej gule. Na prelome apríla a mája vás dokonca môže potešiť nenápadnými, no veľmi voňavými kvietkami. Potrebuje jemnú kyprú pôdu zmiešanú s pieskom a kvalitnú drenážnu vrstvu.
V niektorých častiach sveta odolávajú vetru a dažďu stromy olivovníka staré aj niekoľko sto rokov a prvé plody sa na nich ukážu až po prvej päťdesiatke. Takže to, že si doma nebudete môcť urobiť svoj obľúbený šalát z vlastnej úrody olív je zrejme jasné. Vysoký a štíhly strom sa však v miestnosti bude určite krásne vynímať.