24.3. 2020 6:06

Silikón v domácnosti používame najmä v kuchyni. Je škodlivý alebo nie?

24.3. 6:06

Silikón v domácnosti používame najmä v kuchyni. Je škodlivý alebo nie?

Foto: mixetto, getty images

Pred časom sa objavil v našich domácnostiach v podobe kuchynských pomocníkov na pečenie. Dá sa tomuto materiálu podobnému plastu dôverovať?

Nie je silikón ako silikón. Ten priemyselný môže obsahovať aj škodlivé látky. Ale ten, z ktorého sa vyrábajú všetky formy na pečenie, varešky, podložky a podobne, musí byť zdravotne nezávadný. Aj preto si pri kúpe takéhoto výrobku overte, či má certifikát o zdravotnej nezávadnosti.

Ľahko sa z nej vyklápa
Ľahko sa z nej vyklápa
Zdroj: Archív

Skvelé vlastnosti

Silikón určite uľahčuje vďaka svojim vlastnostiam prácu v kuchyni. Nič sa vám v ňom nepripečie, všetko ľahko vypadne z formy, cesto sa na podložke nelepí a plusom je, že sa aj ľahko umýva. 

Zdravotne nezávadné

Silikón nie je škodlivý materiál. Ľahko sa udržuje čistý a tým pádom je hygienicky nezávadný. Na rozdiel od dreva nevstrebáva pachy,  takže podložku na ktorej ste krájali cibuľu len opláchnete vodou a môžete použiť na vyvaľkanie cesta bez strachu, že chytí cibuľovú chuť.

jedlo, kuchyna, varenie, zvysky, pokrm, pecenie, nakup
jedlo, kuchyna, varenie, zvysky, pokrm, pecenie, nakup
Zdroj: unsplash.com

Prakticky nezničiteľný

Plusom je aj skladovanie. Formy sú ohybné, môžete ich zrolovať a nič sa im nestane. Nerozbijú sa ani nepopraskajú. Aj vďaka týmto vlastnostiam si získava čoraz viac priaznivcov. Napriek tomu ostávajú mnohí z nás verní klasickým prírodným materiálom.

autor:  Jana
24.3. 2020 6:06
Diskusia  ()

Podobné témy

Diskusia

Sledujte nás na instagrame

44