Fungovanie bez chladničky a mrazničky si nevieme predstaviť. Kde však uskladniť potraviny, ktoré nevyžadujú chlad ani mráz? Vtedy si plne uvedomíme absenciu špajzy či komory. Našťastie, existujú riešenia, ktoré aspoň čiastočne tieto priestory nahradia. Uskladnenie čerstvého ovocia, zeleniny, kompótov či zásob múky, ryže bude pre vás odteraz o čosi jednoduchšie.
Keď suplujú skrinky
Keďže ideálnej špajze nechýba okno, má byť najchladnejšou miestnosťou v dome s teplotou pod 10 stupňov Celzia a clonenými slnečnými lúčmi, dokonalá náhrada za ňu neexistuje. Aspoň z kapacitného hľadiska ju však vedia dobre nahradiť kuchynské skrine a skrinky. Ak v nich potraviny správne uskladníte, v konečnom dôsledku ušetríte pekné peniaze, lebo predídete ich pokazeniu či hnitiu.
V prípade, že kuchynskú zostavu ešte len navrhujete, je dobré poznať orientáciu kuchyne. Ak je to možné, na severnú stenu do jej spodnej časti naplánovať úložné priestory na zeleninu a ovocie. Taktiež si urobte zoznam toho, čo v kuchyni najviac používate, a podľa toho naplánujte rozloženie, tvar a veľkosť úložných skriniek. Prípadne si dajte špajzovú skriňu, v ktorej si police a zásuvky navrhnete podľa potrieb, vyrobiť stolárovi na mieru.