1.8. 2013 7:00

Počuli ste už o samočistiacej rúre?

1.8. 2013 7:00

Počuli ste už o samočistiacej rúre?

Pečenie je výborný spôsob prípravy chutných pokrmov. Moderné rúry zvládnu upiecť pizzu, chrumkavé kurča aj skvelé domáce koláče a všetko naraz. Zo šťavnatého mäsa však pri pečení vystrekuje tuk, ktorý sa pripaľuje vo vnútri rúry. Ručne vyčistiť pripálenú mastnotu je náročné, preto si vyberte rúru, ktorá má samočistiaci program, nech ťažkú prácu robí za vás...

Počuli ste už o samočistiacej rúre?

Rôzne spôsoby čistenia
Najjednoduchší spôsob je parné čistenie tzv. aqua clean. Do plechu na pečenie nalejete vodu, nastavíte funkciu, teplotu 50 °C – 90 °C a necháte v chode 30 minút. Rúra vytvorí z vody horúcu paru, ktorá uvoľní zapečenú mastnotu. Po ukončení programu stačí zotrieť zvyšky nečistôt. Čistenie je jednoduchšie, nie je to však úplný zázrak.

Ručné čistenie rúr výrazne uľahčujú aj smaltované alebo katalytické steny. Smaltovaný povrch má drobné nerovnosti, ktoré zabraňujú hlbokému prenikaniu mastnoty, katalytické steny majú špeciálnu povrchovú úpravu, ktorá aktívne bojuje proti uchyteniu mastnoty. Po dopečení ich stačí vytiahnuť a zotrieť. Vynikajúcou pomôckou pri eliminovaní nadbytočnej mastnoty v rúre je používanie tukového filtra, ktorý ochráni ohrievacie teleso pred postriekaním tukom.

Samočistenie (pyrolýza)
Pyrolýza je fyzikálno-chemický dej, ktorý spočíva vo vytvorení vysokej teploty (asi 500 °C) vo vnútri rúry, pod ktorej vplyvom sa nečistoty zmenia na popol. Po skončení cyklu a vychladnutí rúry ich môžete ľahko zotrieť vlhkou handričkou. Pri pyrolytickom čistení sa nepoužíva žiadna chémia, odpadá namáhavé drhnutie a zoškrabovanie pripálených zvyškov jedla. Počas samočistiaceho cyklu sú dvierka automaticky zablokované, aby sa zabránilo popáleniu. Opäť sa dajú otvoriť až keď teplota v rúre klesne pod 300 °C.

Multifunkčné pyrolytické rúry obsahujú niekoľko programov čistenia, ktoré sa líšia dĺžkou trvania. Najrýchlejší je program „eco“, ktorý odstráni malé znečistenie, normal je určený pre stredné znečistenie a trvá asi dve hodiny a na silné znečistenie je určený najdlhší program pyrolýza intenziv.   

Rúry s funkciou samočistenia prispievajú k účinnejšiemu využitiu elektrickej energie, pretože majú lepšiu izoláciu. Ušetriť môžete ešte viac, ak samočistiaci cyklus spustíte hneď po dopečení, čím využijete zvyškové teplo. Niektoré typy rúr umožňujú počas samočistenia čistiť aj príslušenstvo – plytké, hlboké plechy a panvice.

Pre ešte vyššiu efektívnosť samočistenia majú moderné rúry dva pyrolytické čistiace cykly – úsporný, pri ktorom sa spotrebuje o 25 % energie menej ako pri štandardnom cykle. Môžete ho používať po každom druhom alebo treťom pečení mäsa a máte istotu, že rúra je čistá. Štandardný cyklus je vhodný na veľmi znečistenú rúru. Súčasťou rúry je kvalitný katalytický filter, ktorý pohlcuje nežiadúce pachy vznikajúce pri čistení.

Kedy sa má rúra vyčistiť?
Pyrolytickú funkciu netreba spustiť po každom pečení. Samočistenia aktivujte pri silnom znečistení a vtedy, keď z rúry pri predohreve alebo pri pečení uniká veľa dymu, alebo ak rúra po pečení niektorých jedál po ochladení zapácha (ryby, grilované mäso, jahňa...). Modely rúr so šiestym zmyslom dokážu automaticky vyhodnotiť, aké znečistené je vnútro rúry a nastavia ideálny čistiaci program.

Zdroj: radomír
1.8. 2013 7:00
Diskusia  ()
Diskusia

Sledujte nás na instagrame

44