27.4. 2015 12:00

Plný nápadov: Z holobytu v centre mesta sa stalo nekonvenčné bývanie

27.4. 2015 12:00

Plný nápadov: Z holobytu v centre mesta sa stalo nekonvenčné bývanie

Foto: Laura Wittek

Hľadáte na inšpiráciu nekonvenčne, ale prakticky zariadený byt? Ste na správnej adrese.

Trojizbový holobyt v centre mesta nebol pre trojčlennú rodinu ani malý, ani veľký. Skrátka, taký akurát. Jeho komplexné zariadenie zveril domáci pán do rúk svojim kamarátom, dvojici architektov z ateliéru A3um. Ujasnili si základné funkčné členenie bytu, zhodli sa na použití kvalitných materiálov a ostatok už ponechal na ich tvorivého ducha.

Drevo ako základ

Byt s vysokými stropmi sa mohol pochváliť jednoduchou a bezchybnou dispozíciou. Zaobišiel sa preto bez búracích prác aj bez stavby nových priečok. Koncept bol jasný: minimalizmus založený na princípe „v jednoduchosti je krása“ s tajnou misiou odlíšiť sa. Dobrým základom sa stala kvalitná drevená podlaha z bieleného duba nesúca sa celým interiérom. Nosným materiálom pre všetok nábytok sa stalo drevo vo svojej prirodzenej kráse. „Žiadna drevotrieska a drevené dekory, ale klasická buková preglejka,“ upresňuje architekt Henrich Korec. Z nej vyhotovili vstavaný i solitérny nábytok do celého bytu. A to nie hocaký. Pri bližšom pohľade na každý kúsok vidno, že sa s ním autori doslova pohrali.

Slovom, jedinečné

Tak ako sa niekto obklopuje originálmi umeleckých diel, aj tu sa vďaka kreatívnej dvojici architektov zišla pekná zbierka originálov. Tentoraz v podobe nábytku a doplnkov. V obývačke na prvý pohľad upúta hravý dekoračný panel. Ako sme sa dozvedeli, nie je samoúčelný. Za kruhovou perforáciou sa ukrývajú akustické panely, ktoré pohlcujú zvuk, aby si domáci mohli vychutnať hudbu z kvalitnej aparatúry. Ani sedačka v tvare L sa nedá zahanbiť. Za chvíľu sa premení na trojsedačku so samostatným kreslom. Milo nás prekvapil aj originálny konferenčný stolík. „Je to vlastne model tohto bytu,“ skromne prezradil jeden z autorov.

Elegantná sedačka ponúka niekoľko možností sedenia. Z celkovej sa zmení na dvojsedačku a taburet, z ktorého sa po ohnutí stane pohodlné kreslo.
Elegantná sedačka ponúka niekoľko možností sedenia. Z celkovej sa zmení na dvojsedačku a taburet, z ktorého sa po ohnutí stane pohodlné kreslo.
Zdroj: Laura Wittek

Lampy hodné patentu

Dvojica farebných svietidiel v spoločenskej zóne je kapitola sama osebe. Premýšľali sme, ku ktorému známemu dizajnérovi či značke ich prisúdiť. „Dlho sme hľadali atypické svietidlá, ktoré by tento monochromatický priestor oživili. Mali sme o nich vlastnú predstavu a finančný limit. Keď sme žiadne vyhovujúce obom požiadavkám nenašli, zhotovili sme si vlastné. Paradoxne, najvyššia položka pri ich výrobe bola za káble,“ vysvetlil nám architekt. Zaujímavé je aj samotné zavesenie svietidla nad jedálenským stolom. Možno ho posúvať podľa polohy stola a počtu stolujúcich. Vždy si tak udrží centrálnu pozíciu.

Doslova jedinečné stojanové svietidlo navrhli aj vyrobili autori interiéru. Tienidlo vyhotovili ako odliatok z plastu, nohy zas z drevených rúčok na metly.
Doslova jedinečné stojanové svietidlo navrhli aj vyrobili autori interiéru. Tienidlo vyhotovili ako odliatok z plastu, nohy zas z drevených rúčok na metly.
Zdroj: Laura Wittek

Preglejka a antikoro

Kuchynská linka sa nesie v rovnakom duchu ako ostatné prvky zariadenia, korpus aj dvierka sú z bukovej preglejky. Atypický povrch pracovnej dosky tvorí tenká platňa z antikora. Zaujalo nás situovanie varnej zóny na tenkom pulte s absenciou spodných skriniek. Toto riešenie autori navrhli aj kvôli možnosti čiastočného zasunutia dlhého jedálenského stola, ktorý domáci využívajú pre viac ako štyri osoby len príležitostne.

Druhé z dvojice navrhnutých svietidiel má ležérne omotaný kábel na závesnej tyči. Ten pôsobí efektne a zároveň umožňuje jednoduchý posun svietidla podľa polohy stola.
Druhé z dvojice navrhnutých svietidiel má ležérne omotaný kábel na závesnej tyči. Ten pôsobí efektne a zároveň umožňuje jednoduchý posun svietidla podľa polohy stola.
Zdroj: Laura Wittek

Bez deliacich priečok

Nadštandardný vstupný priestor na ploche dvadsiatich štvorcových metrov autori využili na situovanie dvoch komfortných šatníkov a skladu. Prozaický nápad nezasahovať to tohto veľkorysého priestoru stavebnými zmenami, sa vyplatil. Autori oddelili odkladaciu časť od ostatnej vstupnej chodby len ľahkým hodvábnym závesom, ktorý vďaka jemnému vlneniu prináša do priestoru dynamiku. Po zapnutí svietidiel za závesom sa látka stáva priehľadnou a vytvára pocit väčšej priestorovosti, ako keby sem osadili zrkadlá. Deliace steny medzi šatníkmi tvoria samotné korpusy skríň, čím sa maximálne využil každý centimeter.

Vo vstupnej hale prekrýva šatníky a sklad na športové potreby hodvábny záves. Po zhasnutí svetla vnútri sa textília stáva nepriehľadnou.
Vo vstupnej hale prekrýva šatníky a sklad na športové potreby hodvábny záves. Po zhasnutí svetla vnútri sa textília stáva nepriehľadnou.
Zdroj: Laura Wittek

Ing.arch. Ladislav JURÍK
Ing.arch. Henrich KOREC
autori interiéru
www.a3um-atelier.sk

„Snažili sme sa vytvoriť svetlý a nadčasový interiér v protiklade k materiálovo chladnému domu a málo svetlému bytu. K výsledku prispel aj prístup investora, ktorý mal zmysel pre experiment a kvalitu.
Rekonštrukciu sme zabezpečovali s tímom našich osvedčených dodávateľov a realizátorov. Na návrhu a realizácii svietidiel sa významne podieľala aj Mia Čopíková.
Všetok nábytok na mieru zhotovil stolár Jaroslav Bartoš.“

Plný nápadov: Z holobytu v centre mesta sa stalo nekonvenčné bývanie
Zdroj: Laura Wittek

Viac foto tohto pekného nekonvenčného bytu si pozrite v galérii


27.4. 2015 12:00
Diskusia  ()

Podobné témy

Diskusia

Sledujte nás na instagrame

44