20.7. 2020 6:00

Pijete kávu? Potom sa treba vyvarovať TEJTO chyby pri jej skladovaní

20.7. 6:00

Pijete kávu? Potom sa treba vyvarovať TEJTO chyby pri jej skladovaní

Foto: Shutterstock

Káva býva súčasťou takmer každej domácnosti - dokonca aj tej, kde sa nepije. Keď však príde návšteva, treba mať zásoby. Skladovanie tejto namletej suroviny však nie je iba o tom, že kávu kúpim a prinesiem domov. Ak chcete zachovať kvalitu a chuť, rozhodne treba vedieť viac.

Odborníci na chuť kávy odporúčajú, aby sme kupovali zrnkovú a doma si ju namleli. Tajomstvo chuti je totiž okrem iného aj v olejoch, ktoré sa zo zrnka uvoľňujú pri mletí, ale ktoré tiež postupne vyprchavajú. Riešením, samozrejme, môže byť nechať si ju zomlieť v špecializovanom obchode a takúto čerstvú si ju priniesť domov. Tu však pozor - uskladnite ju naozaj dobre, aby ste aj po čase ulahodili svojim chuťovým pohárikom alebo návšteve, ktorá príde.

Vzduchotesne, tmavo a bez vlhka

Toto trio je absolútny základom, ktoré by ste mali dodržať. Zomletá káva sama o sebe pracuje a uvoľňujú sa z nej látky, ktoré stoja za jej chuťou a arómou. Veľmi ľahko zvetrá, vyprchá a tiež nasáva pachy. Preto kupujte len množstvo, ktoré u vás nebude zbytočne dlho stáť a majte ho dobre odložené. Držte sa týchto zásad:

Kyslík: Káve vzduch nesvedčí, takže keď ju raz otvoríte, rýchlo nasypte a zase ju zavrite. Ideálne do vzduchotesnej nádoby, ktorá ju udrží chránenú pred kyslíkom a jeho účinkami na ňu. Z vrecka, v ktorom ste si ju doniesli z obchodu, ju dobré ju presypať a používať obal, ktorý je voči okoliu odolnejší. Papier a plast nechajte bokom, voľte plechovku či sklo, teda kvalitný obal s dobrým uzatváraním.

autor:  Gabi
20.7. 2020 6:00
Diskusia  ()

Podobné témy

Diskusia

Sledujte nás na instagrame

44