9.12. 2017 19:00

Na návšteve v novostavbe: Nízkoenergetický dom má úžasný výhľad na Bratislavu

9.12. 2017 19:00

Na návšteve v novostavbe: Nízkoenergetický dom má úžasný výhľad na Bratislavu

Foto: Compass/ Pavel Meluš, Robo Hubač

Viete, aký je rozdiel v dennej zóne s bežnou veľkosťou okien a v dome s celou sklenenou stenou? Dozviete sa to priamo z prvej ruky od majiteľa navštívenej novostavby.

Aby ste sa lepšie zorientovali, vedzte, že ide o nízkoenergetický dom. V suteréne zahryznutom čiastočne do terénu je situovaná dvojgaráž s úložnými priestormi a veľkorysá pracovňa s plnohodnotným hygienickým zázemím, ktorú možno kedykoľvek premeniť na hosťovskú izbu.

Prízemie je vyhradené dennej zóne s obývačkou, kuchyňou a jedálňou, poschodie dvom rozmerovo identickým detským izbám a spálni. Ako čerešnička na torte je celkom hore situovaná terasa s veľkolepým výhľadom na Bratislavu.

S dôrazom na funkčnosť

Majiteľ mal už od začiatku o dome istú víziu. Našťastie sa s prizvaným architektom Matejom Grébertom stretli v náhľade na estetiku i funkčnosť. Spolu si zadefinovali niekoľko priorít, ktoré sa mali pretaviť do architektúry. Stavbu a jej vnútorné členenie ovplyvnil aj nie veľký pozemok.

Od osi ulice až po koniec záhrady bolo k dispozícii iba tristotridsať štvorcových metrov. A tie sú využité ma maximum. Architekt sa v návrhu zameral na čo najväčšie obytné priestory, komunikačné a servisné časti udržal na únosnom minime. Keďže touto lokalitou prechádza úzka cesta, rozhodol, že z uličnej strany ostane dom bez plota. To zjednodušilo parkovanie návštev a vonkajší verejný priestor nepôsobí stiesnene. Keby tak urobili všetci susedia, uľahčilo by sa i tunajšej doprave.

Koncept štyroch stien

Ako sme už spomenuli, na prízemí s hlavným vstupom a nenápadne ukrytým hygienickým zázemím je spoločenská zóna. Predovšetkým tu sa odohráva život rodiny, mladého manželského páru s dvomi malými deťmi. Varí sa tu, stoluje, oddychuje, stretáva, robia sa úlohy do školy. Architekt vysvetľuje: „Chceli sme, aby tento priestor bol čo najväčší. Dalo by sa povedať, že jeho koncept stojí na štyroch odlišných stenách. Na juhovýchod, oproti vchodu, sme orientovali sklenenú stenu s výhľadom do záhrady. Je to to prvé, čo pri vstupe sem vnímate: pocit otvoreného priestoru.“

Samotná miestnosť pôsobí vďaka prepojeniu s exteriérom väčšia, ako je. Majiteľ dodáva: „Atmosféra sa tu veľmi mení počas ročných období. Uvedomili sme si to až po nasťahovaní. Interiér ju akoby zvonka nasával. Na jar všetko kvitne a zeleň je ostrá. Leto pôsobí vyrovnanou tmavozelenou a jeseň prichádza so živými farbami. Sneh vnáša zvláštny pokoj. Je to veľký rozdiel oproti bývaniu v byte, kde sme mali k dispozícii iba bežné okná. Oveľa viac tu vnímame prírodné premeny.“

Architekt pokračuje: „Druhej stene dominuje premietacie plátno, na ktorom sa dá pozerať aj televízny program. Klasický televízor v dome celkom absentuje. Keď je tma a premieta sa, človek má pocit, že je v kine. Obraz na plátne sa stáva v tej chvíli dominantou, pozerajúcich priam pohltí. Na tretej stenovej línii so vstupom, schodiskom a s kuchynským kútom upúta časť s kozubom namaľovaná tabuľovou farbou. Realizujú sa na nej deti. Vznikajú veľkorozmerné veselé až umelecké diela. Kozub sa počas zimy často využíva, symbolizuje teplo domova. Na štvrtej stene je knižnica a úložné priestory situované do nábytkového bloku. Dubová dyha s priznanou štruktúrou spoločenskú časť otepľuje a uzemňuje.“

Vďaka sklenenej stene nasáva interiér atmosféru zvonka. Z pôvodného bytu si majitelia priniesli jedálenské stoličky.  Ako stôl používajú masívnu dubovú dosku s dodatočne kúpenými podnožami. Komfortná látková sedačka umožňuje sedenie zo všetkých strán.
Vďaka sklenenej stene nasáva interiér atmosféru zvonka. Z pôvodného bytu si majitelia priniesli jedálenské stoličky. Ako stôl používajú masívnu dubovú dosku s dodatočne kúpenými podnožami. Komfortná látková sedačka umožňuje sedenie zo všetkých strán.
Zdroj: Compass/ Pavel Meluš, Robo Hubač

Prečítajte si aj o návšteve domu s talianskou eleganciou

Zabudli omietnuť strop?

To sa pýta nejedna návšteva, keď si všimne strop. „Pohľadový betón s otlačenou štruktúrou dreva je pritom zámer. Na to, aby spojovacie línie vytvárali pravidelný raster a v chodbách vytvárali os, sme pred realizáciou vytvorili plán kladenia drevených dosiek,“ vysvetľuje architekt.

Strop sa vylieval na jeden raz a počas prác sa museli rozmiestniť chráničky na elektrické káble na svietidlá a rozvody stropného chladenia. So stropom s prirodzenou farbou betónu korešponduje liata podlaha v sivom odtieni s podlahovým teplovodným vykurovaním.

Spĺňa požiadavku na nenáročnú údržbu bez škár. Nízkoenergetická stavba je kombináciou murovaných tehlových a betónových stien, ktoré si vyžiadala statika vzhľadom na rohové presklenia. Dom s prevetrávanou fasádou s vláknocementovými doskami je zateplený minerálnou vlnou. K energetickej hospodárnosti prispievajú hliníkové okná s tepelnoizolačnými trojsklami.

Ing. arch. Matej Grébert
autor projektu
www.compass.sk

Koncept domu je minimalistický, bez zbytočných priestorových či materiálových excesov. Využiteľné plochy sú čo najväčšie, servisné sú minimalizované. Všetko, čo tu je, má priamy zmysel a úžitok. Veľký dôraz sme kládli i na nenáročnú údržbu domu vrátane nábytku.

Ing. arch. Matej Grébert je autor projektu.
Ing. arch. Matej Grébert je autor projektu.
Zdroj: Compass/ Pavel Meluš, Robo Hubač

Foto: Compass/Pavel Meluš, Robo Hubač

9.12. 2017 19:00
Diskusia  ()
Diskusia
44