26.1. 2018 14:00

Na návšteve: Mladý pár sa pustil do rekonštrukcie 3-izbového bytu

26.1. 2018 14:00

Na návšteve: Mladý pár sa pustil do rekonštrukcie 3-izbového bytu

Foto: Michal Zelník

Aj keď pri rekonštrukcii trojizbového bytu ukrojili kúsok z obytnej plochy na vytvorenie balkóna, nápaditý prístup architekta priniesol mladému páru pocitovo väčší životný priestor.

A to všetko pri zachovanom počte obytných miestností. Ale poďme pekne od začiatku. Keď si Silvester a Kristína, mladý pár, kúpili svoj prvý spoločný byt, nevyhovovalo im jeho funkčné ani prevádzkové rozvrhnutie.

Navštívili sme dom po rekonštrukcii: Toto je dôkaz, že moderne nemusia bývať len mladí!

Chodba zaberala zbytočne veľkú plochu, obývačka zas bola rovnako veľká ako ostatné dve štandardné izby a navyše priechodná. Vchádzalo sa z nej do spálne a do pracovne. Nepáčilo sa im, že kuchyňa bola situovaná oddelene od obývačky. Čo im však vyslovene vadilo? Že tento byt v centre mesta nemal balkón.

Na mieste želaného balkóna
vznikli na vzhľad rovnaké okná,
ale posuvno-otváravé. Umožnia
domácim maximálne otvorenie.
Na mieste želaného balkóna vznikli na vzhľad rovnaké okná, ale posuvno-otváravé. Umožnia domácim maximálne otvorenie.
Zdroj: Michal Zelník

Poďte s nami na návštevu ďalšieho krásneho bývania na Slovensku - Domček v horách: Pôsobivé bývanie na 35 m2

Od predstáv k otázkam

Aj keď mladí ľudia mali určitú predstavu, čo by chceli v kúpenom byte zmeniť, radi sa obrátili na odborníka. Výber interiérového architekta bol v ich prípade jednoduchý. Keď uvideli naživo realizácie Ruda Benčeka, vedeli, že to je presne to čo chcú.

Na návšteve: Dom s tradičnou architektúrou, ale v novom šate

Dokonca sa inšpirovali jednou z nich, konkrétne túžili po otvorenej spoločenskej zóne s veľkým kuchynským ostrovčekom, kde by sa dalo posedieť s priateľmi. Druhý prvok, ktorý ich oslovil, boli na mieru vyrobené jednoduché otvorené police namiesto klasickej nábytkovej obývacej zostavy. V hmlistej predstave však ostávala nezodpovedaná otázka: Možno vytvoriť bytu balkón, keď je orientovaný do ulice?

Ak hľadáte inšpiráciu pre váš domov, siahnite po marcovom čísle nášho Pekného bývania! Je plné úžasných nápadov a nechýba ani špeciál - Pre deti to najlepšie! 

Neuveriteľná premena: Zo zrúcaniny útulné bývanie pre celú rodinu!

Ideálne načasovanie

V čase, keď Silvester a Kristína začali prerábať svoj byt, prebiehala kompletná rekonštrukcia ich bytového domu. Nemohli si vybrať lepší čas. Zásah do uličnej fasády kvôli balkónu bol síce nemysliteľný, ale využili kompletnú výmenu okien na podporu dobrého nápadu.

Na mieste pri kuchyni, kde chceli balkón, zvolili na pohľad rovnaké fasádne okná ako v celom dome, ale posuvno-otváravého typu. Dajú sa maximálne otvoriť ako na presklených balkónoch. Túto časť architekt oddelil od spoločenskej zóny presklenou priečkou, čím navodil dokonalý pocit lodžie. Ten ešte vizuálne podporil rozdielnou povrchovou úpravou podlahy. Kým v celom byte sú drevené parkety, na novej lodžii je dlažba.

V komfortnej kuchynskej stene so
zabudovanými spotrebičmi sa ukrýva ďalšia
pracovná doska za dvojicou dvierok, ktoré sa
po otvorení plne zasunú do nábytku. Sedenie
pri kuchynskom ostrovčeku domáci obľubujú
rovnako ako na sedačke.
V komfortnej kuchynskej stene so zabudovanými spotrebičmi sa ukrýva ďalšia pracovná doska za dvojicou dvierok, ktoré sa po otvorení plne zasunú do nábytku. Sedenie pri kuchynskom ostrovčeku domáci obľubujú rovnako ako na sedačke.
Zdroj: Michal Zelník

Prečítajte si aj o krásnej rekonštrukcii vidieckeho domčeka, do ktorého sa pustila známa country speváčka 

Konštrukcia výhodou

Bytový dom má skeletovú železobetónovú konštrukciu s nenosnými tehlovými priečkami, čo umožnilo otvoriť celý priestor bytu a vybudovať novú dispozíciu podľa návrhu architekta. Presne podľa predstáv mladého páru sa základom stala veľká presvetlená spoločenská zóna. Na úkor komunikačného priestoru, predtým predimenzovaného, si polepšili všetky ostatné miestnosti.

Mladým štýlovo sadol strohý, ale útulný škandinávsky dizajn, ktorému podriadili riešenie bytu. Prevláda tu neutrálna biela farebnosť doplnená sivými solitérmi a zateplená drevom. Dobre premyslená rekonštrukcia bytu s výrazne vylepšenou dispozíciou prevýšila očakávania domácich a podstatne zlepšila kvalitu ich bývania.

Tento interiér je navrhnutý tak, že aj keď dizajnovo nekričí na všetky strany, vnútri ukrýva množstvo dotiahnutých detailov, ktoré nevidieť na prvý pohľad. Som rád, že klienti ich denne využívajú a sú spokojní.

Na návšteve: Mladý pár sa pustil do rekonštrukcie 3-izbového bytu
 

Ing. arch. Rudo Benček
autor interiéru
www.plaan.sk

26.1. 2018 14:00
Diskusia  ()

Podobné témy

Diskusia

Sledujte nás na instagrame

44