Rozdelenie úloh
Ideálna kuchyňa - aspoň podľa pravidiel ergonómie - je taká, v ktorej môžete tri základné úkony rozdeliť do trojuholníka. A síce ide o varenie (sporák), umývanie (umývadlo) a chladenie (chladnička). Takto si v priestore nielenže nebudú zavadzať traja nezávislí pomocníci, no v pohode sa navzájom obídu aj tí členovia domácnosti, ktorí si prišli do kuchyne len čosi vziať, prípadne si umyť ruky. (Mimochodom, ak deti prišli zvonku domov, hygienici odporúčajú, aby si ruky radšej umyli teplou vodou a mydlom v kúpeľni a neprskali špinu v zónach, kde sa pripravuje jedlo.)
Kuchynskej linke v tvare L jeden vrchol ideálneho trojuholníka chýba. Ak si však dáte záležať na rozmiestnení pracovnej plochy, môžete sa v takejto kuchyni aj tak celkom dobre obchádzať, a to aj v prípade, že je v kuchyni viac kuchárov... alebo, ako to často býva, stretnú sa tam jednoducho všetci hostia. Raz darmo, kuchyňa v mnohých prípadoch býva centrom života, však?
Táto kuchyňa je na pohľad pekná, no my by sme jej vyčítali, že umývadlo je príliš blízko vstavanej rúry. Predstavte si, že z nej vyberáte horúci pekáč s mäsom - nebolo by lepšie mať kus voľnej pracovnej plochy poruke, aby ste ho mohli hneď odložiť a nemuseli ho vliecť cez pol kuchyne?