3.7. 2013 14:30

Inšpirujte sa: Predstavte si takéto vlastné bývanie

3.7. 2013 14:30

Inšpirujte sa: Predstavte si takéto vlastné bývanie

Foto: Vlado VAVREK

U oboch nastal čas novej životnej etapy. Kým ona sa rozhodla postaviť na vlastné nohy, on, s úctyhodným číslom na tachometri, už nutne potreboval svieži reset.

Reč je o mladej majiteľke bytu a jej čerstvo nájdenom staršom dvojizbovom byte. Jeho hlavné klady boli výborná lokalita v centre mesta a nedávno zrenovovaná kúpeľňa s toaletou.

Naopak majiteľke nevyhovoval otvorený vstup do bytu bez zachovania súkromia: od dverí bolo vidieť celú spoločenskú zónu ako na dlani. Zastaraná kuchynská linka zas bola orientovaná chrbtom k oknu.

V dobrých rukách

Po minuloročných skúsenostiach a spokojnosti pri rekonštrukcii rodičovského bytu neváhala osloviť osvedčenú dvojicu architektov z ateliéru Archfatale Mariána Šulíka a Barboru Svatíkovú.

Dala si poradiť aj vzhľadom na potrebu nápaditých riešení pre neveľkú metráž bytu. Rovnako podstatné boli aj finančné limity na dotiahnutie prvého vlastného interiéru. Koncept bol jasný: vytvoriť väčšiu intimitu oddelených funkčných zón s dôrazom na praktickú stránku.

Inšpirujte sa: Predstavte si takéto vlastné bývanie

Foto: Vlado Vavrek

Stena s dôvtipom

Architekti pristúpili k oddeleniu vstupného priestoru od otvorenej obývačky tvorivo. Namiesto vybudovania klasickej murovanej či sadrokartónovej priečky radšej vytvorili oveľa praktickejší deliaci prvok s využitím každého centimetra fiktívnej hrúbky steny.

Na mieru vyhotovený nábytkový solitér zabráni neželaným priehľadom do spoločenskej zóny, ale zároveň nepôsobí mohutne. Vďaka zámerne nižšej výške nábytku prepúšťa denné svetlo do novovytvorenej predsiene.

Nechýba tu komfortné vybavenie vstupu a bezrámové zrkadlo s klamlivým pocitom veľkého priestoru. Zo strany obývačky tvorí ten istý kus nábytku modernú obývaciu zostavu s televízorom.

Nová, komfortnejšie vybavená kuchyňa zas zmenila orientáciu. Hlavnú pracovnú plochu umiestnili architekti na opačnú stranu kuchyne oproti pôvodnej, rovno pod okná. Ukončujúci prvok tu predstavuje konzolový jedálenský stôl.

Farebný koncept

Neveľký byt si vyžadoval aj dômyselný výber farieb a štruktúr. Po konzultácii s majiteľkou sa zhodli na dominantnej červenej, ktorá interiéru dodala dávku energie.

Na bielom pozadí stien a nábytku vo vysokom lesku, ktoré opticky zväčšujú priestor, jej sekunduje doplnková sivá v rôznych odtieňoch. Zaujímavosť je, že rovnaká podlaha v celom byte nie je laminátová, ako by sa na prvý pohľad zdalo, ale vinylová s imitáciou betónu.

Celý interiér architekti riešili s použitím opakujúcich sa identických výrazových prvkov, a preto pôsobí kompaktne, vzdušne a sviežo.

Inšpirujte sa: Predstavte si takéto vlastné bývanie

Ing. arch. Marián ŠULÍK, Ing. arch. Barbora SVATÍKOVÁ, autori rekonštrukcie bytu www.archfatale.sk
Foto: archív

Takáto menšia rozloha bytu si v prvom rade žiadala definovať jednotlivé funkčné vzťahy, kľudové zóny a línie pohybu. Preto sme pri rekonštrukcii vložili do dennej spoločenskej časti aj priestor vstupnej chodby. Priestorovým nábytkovým prvkom sme oddelili rušivý pohľad na trojo dverí pri vstupe, a pritom vytvorili nábytkovú zostavu v obývačke. Zmenou prešla aj kuchyňa a pribudol aj jedálenský stôl. Farebnosť a materiálové vyhotovenie sme doladili podľa predstáv novej majiteľky bytu. Všetok nábytok vyrábala na mieru firma Ďuriš.

3.7. 2013 14:30
Diskusia  ()
Diskusia
44