31.3. 2019 10:00

FOTOINŠPIRÁCIA: Nekonvenčné stojany na víno

31.3. 2019 10:00

FOTOINŠPIRÁCIA: Nekonvenčné stojany na víno

Správne skladovanie vína je základom zachovania jeho kvality. Ak patríte k veľkým milovníkom vína, pravdepodobne máte vínnu pivnicu alebo špeciálnu vinotéku, kde skladujete víno pri správnej teplote. No aj v takom prípade sa vám zíde stojan na víno.

FOTOINŠPIRÁCIA: Nekonvenčné stojany na víno

Najradšej leží
Stojan na víno je interiérový doplnok, v ktorom však môžete víno držať iba krátku chvíľu, maximálne jeden až dva týždne. Víno totiž nemá rado izbovú teplotu. Teplota na dlhodobé skladovanie nesmie presiahnuť 15 °C. Napriek korkovej zátke sa víno môže v dôsledku zlých vonkajších podmienok znehodnotiť. Víno obľubuje pokoj, najviac mu vyhovuje tmavá miestnosť a poloha v ľahu. Preto vyberajte stojany na víno, v ktorých je víno v horizontálnej polohe.

Inšpirujte sa: Milovníci vína, poznáte tieto nápady, ako využiť korkové zátky?

Originálny vzhľad
Stojan na víno má rôzne podoby. Originálne tvary často konkurujú i samotným vínovým fľašiam. Klasikou ostávajú drevené stojany, elegantnejšie sú nerezové a sklenené. Ohýbaný kov umožňuje najpestrejšie tvarové variácie. Aj keď stolové typy patria v ponuke obchodov k najrozšírenejším, zaberajú veľa miesta. Mnohí preto radšej siahnu po nástenných stojanoch, ktoré zmenia stojan s fľašami na umelecké dielo. Niektoré typy dokonca môžete zavesiť voľne v priestore.

FOTOINŠPIRÁCIA: Nekonvenčné stojany na víno


Aj vlastnými rukami

Skvelé je, že stojan na víno si môžete vyrobiť vlastnými rukami. Ako základňa poslúžia napríklad staré okenice, doska na žehlenie alebo drevené palety. Šikovný stojan môžete mať i zo starého kolesa z voza, veľký potenciál skrývajú obyčajné plastové odpadové rúry alebo kovové inštalatérske trubky. Alebo prevŕtajte naskrz drevené poleno a máte štýlový prírodný stojan.

Pozrite si aj: 5 spôsobov, ako využiť priestor pod schodmi - napríklad na vinotéku!

Nezabudnite - na teplote záleží
Víno treba podávať pri správnej teplote. V žiadnom prípade nenalievajte návšteve víno z fľaše, ktorú práve vezmete zo stojana. Napríklad šumivé šampanské treba vychladiť na teplotu 7°C, biele a ružové vína najlepšie chutia, ak sú vychladené na 9 a 11 °C. Ľahké červené víno je najchutnejšie pri teplote 10 - 12 °C, ťažšie vína zvládnu aj 15 °C. Víno po otvorení prelejte do dekantéra, v ktorom sa najlepšie rozvinie vôňa i chuť.

FOTOINŠPIRÁCIA: Nekonvenčné stojany na víno


Nazrite do galérie pod článkom a inšpirujte sa zaujímavými nápadmi na originálne stojany na víno!

Zdroj: radomír
31.3. 2019 10:00
Diskusia  ()
Diskusia

Sledujte nás na instagrame

44