6.6. 2014 16:00

Dom s panoramatickým výhľadom

6.6. 2014 16:00

Dom s panoramatickým výhľadom

Foto: LIVING ARCHITECTURE

Máte radi surealizmus? Vitajte v dome, v ktorom poschodie a strecha z diaľky pripomínajú klobúk letiaci vzduchom, ktorý sa náhodou zastavil niekde v pieskových dunách anglického pobrežia.

Typickou črtou tejto stavby je, že prízemie sa materiálovo aj vizuálne dramaticky líši od poschodia a strechy. Obvodové steny nahradili otváravé aj pevné okná so subtílnymi hliníkovými rámami a ponúkajú doslova panoramatický výhľad do všetkých strán. Naproti tomu poschodie s tmavým dreveným obkladom na fasáde a strechou z antikora pôsobí opticky ťažšie.

Stavba je tretia dokončená z projektu  organizácie Living Architecture, ktorú založil anglický spisovateľ a filozof Alain de Botton. Jej cieľ je priblížiť modernú architektúru obyčajným ľuďom. Lebo iba ak v budove strávite nejaký čas, môžete začať vnímať, ako na vás pôsobí.
Stavba je tretia dokončená z projektu organizácie Living Architecture, ktorú založil anglický spisovateľ a filozof Alain de Botton. Jej cieľ je priblížiť modernú architektúru obyčajným ľuďom. Lebo iba ak v budove strávite nejaký čas, môžete začať vnímať, ako na vás pôsobí.
Zdroj: LIVING ARCHITECTURE

Novátorský...

Architekt Håkon Vigsnæs z nórskeho ateliéru JVA spomína: „Svojím spôsobom sme chceli reinterpretovať prímorské obydlia tejto oblasti. Motív sedlovej strechy s vikiermi a rôznymi zalomeniami, ktoré sú pre Anglicko typické, sme rozvinuli do výraznejšej a hravej členitosti. Strešná krytina z oceľovej zliatiny odráža neustále sa meniace farby mora a oblohy. Aj pre tmavý drevený obklad štítov sme sa inšpirovali v blízkom okolí. Odľahčené prízemie zas vyvoláva pocit, že dom je takmer náhodne posadený medzi pieskové duny. Chceli sme vytvoriť niečo, čo sa bude hodiť do krajiny pobrežných dún, no zároveň bude úplne novátorské.““

Prízemie s obývačkou, jedálňou a kuchyňou je cez sklenené steny otvorené do krajiny na každej strane. Vonkajšia terasa je pred silnými vetrami chránená tým, že dom je vsadený priamo do terénu dún.
Prízemie s obývačkou, jedálňou a kuchyňou je cez sklenené steny otvorené do krajiny na každej strane. Vonkajšia terasa je pred silnými vetrami chránená tým, že dom je vsadený priamo do terénu dún.
Zdroj: LIVING ARCHITECTURE

Obývacia časť a terasy sú pritom vsadené nižšie do terénu, aby boli chránené pred silnými vetrami. Toto hmotové rozdelenie zodpovedá aj obsahu. Otvorená spoločenská zóna je situovaná na prízemí, nočná na poschodí.

Všimnite si zapustený priestor pri kozube. Stačí zopár vankúšov a relax sa môže začať.
Všimnite si zapustený priestor pri kozube. Stačí zopár vankúšov a relax sa môže začať.
Zdroj: LIVING ARCHITECTURE

Novátorský prístup cítiť aj v interiéri. Vnútorné jadro prízemia tvorí pohľadový betón. Miestnosti na poschodí, kde je hlavný materiál drevo, sú voči sebe usporiadané cik-cakovito, a tak v žiadnej z nich nenájdete štyri na seba kolmé steny. Architekti chceli vybudovať viac ako iba spanie, preto každá zo štyroch spální disponuje vaňou a oknami vsadenými tak, aby mal kúpajúci sa výhľad na more a lúky. K izbám patria aj samostatné miestnosti so sprchou a toaletou. Nájdete tu i malú knižnicu a strešnú terasu. A relax v netradičnom prostredí môže začať.

Info o stavbe

  • Investor: Living Architecture
  • Architektonické štúdio: Jarmund/Vigsnæs AS
  • Podlahová plocha: 220 m2
  • Dokončné: december 2010
  • Konštrukčné materiály: na prízemí betón, sklo, hliník, na poschodí masívne dosky z priečne lepených lamiel Eurban Construction, zateplenie Panely Kingspan, NDM
  • Strešná krytina: antikoro, NDM
  • Okná: na prízemí hliníkové Fineline, na poschodí otváravé drevo-hliníkové Velfac 200 a pevné Waveny Glass
  • Podlaha: na prízemí leštený betón Polished Concrete designs, na poschodí drevená podlaha jaseň, Whippletree Hardwood Flooring

Viac záberov nájdete v našej fotogalérii.

6.6. 2014 16:00
Diskusia  ()
Diskusia
44