28.11. 2005 2:00

Čo všetko vie parná rúra

28.11. 2005 2:00

Čo všetko vie parná rúra

Keď bol vynájdený parný stroj, spôsobil prevrat v dejinách techniky.

Čo všetko vie parná rúra
Parná rúra určite taký prevrat v dejinách pečenia nespôsobí, môže však byť vhodným doplnkom našich kuchynských spotrebičov. To platí zvlášť pre tých, ktorí si obľúbili šetrné varenie.

Parná rúra vie, ako názov napovedá, popri tradičných spôsoboch tepelnej prípravy pokrmov využívať i výhody varenia v pare. Médiom k tepelnej úprave jedál je tu beztlaková para, ktorá pokrm obklopí, skondenzuje na ňom a dodá mu svoje teplo. Pri tejto príprave pokrmov sú zachované vitamíny, minerály i stopové prvky, naopak nie je potrebné pridávať tuky, potraviny sa nevysušujú ani sa nemení ich chuť a farba, jedlo má výraznú arómu. Nezanedbateľná je i kratšia doba prípravy jedál. Naviac sa dajú pripravovať až štyri jedlá naraz bez toho, aby by sa premiešali vône jednotlivých pokrmov.

Pozor na dvierka!
Pália... Teplota v beztlakovej rúre sa dá nastaviť od 30 do 230 stupňov, je teda možné v nej pokrmy i rozmrazovať. Rovnako ako teplota je regulovateľná i vlhkosť. Je potrebné byť veľmi opatrný pri styku s dvierkami, pri tomto type rúr sú totiž výrazne teplejšie ako u klasických prístrojov. Aj pri ukončení pečenia je nutné postupovať podľa určitých zásad. Pokiaľ máme nastavenú vyššiu vlhkosť, nie je možné dvierka hneď otvoriť, rúru musíme najprv ochladiť. Po stisnutí príslušného tlačidla sa na ohrievacie teleso privedie voda, ochladená para potom skondenzuje na stenách rúry a odtečie. Rúru je možné otvoriť asi po 20 sekundách. Nie sme pri tom samozrejme odkázaní na vlastný odhad - všetko nám ukazuje dobre čitateľný displej.

Kombinácia pary so vzduchom
Existujú tiež parné rúry kombinované s horúcim vzduchom. V tomto prípade nemá rúra priame napojenie na prívod a odvod vody, ale len zásobník na vodu, ktorý je podľa potreby doplňovaný. Pri pečení sa potom klasická para strieda s takzvaným intervalovým pečením, spravidla v pomere 1:3. Teplota v tomto type rúr nepresahuje 100 stupňov Celzia, dvierka sa dajú teda otvárať bez obáv. Ak je pri bežných rúrach problém s údržbou a čistením, parné rúry tento nedostatok nemajú, pretože použité ohrievacie médium - teda vodná para - všetky nečistoty zmäkčí či rozpustí a vnútro rúry potom stačí len utrieť handrou.

28.11. 2005 2:00
Diskusia  ()
Diskusia
44