15.5. 2020 6:00

Chyby pri kváskovaní: Pozor na TOTO nemilé prekvapenie...

15.5. 6:00

Chyby pri kváskovaní: Pozor na TOTO nemilé prekvapenie...

Foto: unsplash.com

Začali ste kváskovať a už pri prvom pokuse na vás čakalo nemilé prekvapenie? Nenechajte sa odradiť, väčšinu začiatočníckych chýb možno jednoducho vyriešiť a vy si budete čoskoro pochutnávať na ukážkovom chlebíku alebo pečive!

Plochý chlieb či zvláštne zapáchajúci kvások, i to sú niektoré z problémov, ktoré sa pri používaní kvásku môžu objaviť.  Samozrejme, problémov a otázok, ktoré trápia kváskujúcich začiatočníkov, je omnoho viac! A neraz sa nevyhnú ani tým pokročilejším gazdinkám.

Aby sa kvásku darilo!

Poznáte zásady správnej starostlivosti o kvások? Nie, nejde len o pravidelné kŕmenie, ale aj o použitie vhodnej múky. Veľmi často je práve voľba nesprávneho druhu múky príčinou vášho neúspechu. Ak pravidelne pečiete, zvyknite si nakupovať múku priamo v mlynoch alebo si v obchode vyberajte múku s krátkou dobu spotreby. Tieto druhy nie sú ošetrené prídavnými látkami, ktoré by umelo predlžovali ich trvanlivosť.

Náš tip: Nájdite si overeného dodávateľa alebo značku. Možno zaplatíte za múku o čosi viac, odmenou vám ale bude zaručená kvalita, na ktorú sa môžete pri pečení spoľahnúť. Pri väčších nákupoch je možné získať rôzne množstevné zľavy, pretože výrobcovia majú takto zaručený pravidelný odber.

Čo robiť, keď sa chlieb nevydarí? Nabudúce skúste inú ošatku alebo vymeňte múku.
Čo robiť, keď sa chlieb nevydarí? Nabudúce skúste inú ošatku alebo vymeňte múku.
Zdroj: archív

Prečo je taký nízky?

Znova sa vám podaril upiecť príliš nízky peceň? Chuťovo je bezchybný, len ten tvar ste si predstavovali zrejme inak. Jednou z príčin, pre ktoré vám chlieb pri pečení klesol, hoci mal po vykysnutí pekný tvar, je jeho prekysnutie. Jednoducho povedané, nechali ste ho kysnúť príliš dlho. Ak naopak nemal požadovaný tvar ani pred pečením (a dúfali ste, že to počas pečenia dobehne), tak nebol dostatočne vykysnutý.

Často sa za plochým pecňom, hlavne u začiatočníkov, skrýva nesprávna voľba ošatky. Tá síce môže mať rôzny tvar, musí však pasovať k objemu cesta, ktoré sa chystáte piecť. Ak je priveľká, váš chlebík sa v nej proste roztečie.

autor:  Andrea
15.5. 2020 6:00
Diskusia  ()

Podobné témy

Diskusia

Sledujte nás na instagrame

44