2.12. 2019 12:00

Aspoň raz zažiť pôžitok z kávy ako pravý gurmán... poďme na to!

2.12. 12:00

Aspoň raz zažiť pôžitok z kávy ako pravý gurmán... poďme na to!

Foto: wallco.com

Vychutnať si kávu neznamená naliať do seba čierny nápoj za pár sekúnd s cieľom dotankovať energiu. Pravý gurmán si v káve vychutná vône aj odtiene chutí. Podobne ako someliér vo víne nachádza v káve unikátne zmyslové pôžitky. Na to si však treba kávu aj vhodne pripraviť.

Prvá kávová vlna

Objavenie kávy sa datuje do polovice deviateho storočia, ale až v jedenástom sa z Etiópie dostala do Arábie a z kávy sa vďaka obchodníkom stala čoraz rozšírenia pochutina. Keďže ju chcel zrazu každý, okolo roku 1800 sa začala prvá kávová vlna, ktorej heslom bolo: „Káva pre všetkých.“ Niektorí ľudia sa dokonca dodnes vezú na tejto vlne. Masová produkcia bola na úkor kvality. Objavila sa vákuovo balená káva, ktorú predstavil R. W. Hills, zakladateľ Coffee Bros v roku 1900. V roku 1903 Satori Kato prišiel s instantnou kávou. Táto vlna sa vyznačuje nízkou cenou aj kvalitou a nehľadajte v nej pôžitok, len kofeín.

Druhá kávová vlna

Naštartovali ju konzumenti, ktorí chceli poznať, čo pijú. Káva sa začína spájať s pôžitkom, otvárajú sa prvé kaviarne a ľudia už chápu, že ak zalejú kávu na rôzne spôsoby, príde aj iná chuť. Do druhej kávovej vlnky patria kávy z čerstvo pražených zŕn. Vznikajú kávové reťazce po celom svete a ľudia si nosia domov  zrnkovú kávu, ktorú si doma pomelú. Káva sa stáva niečím, čo sa dá skutočne rozlišovať a namiesto zmesiek sa do popredia dostávajú  jednotlivé kávové druhy.

káva Jacu
káva Jacu
Zdroj: puo / famous

Tretia vlna

Aktuálne je v najväčšom rozpuku a o jej slávu sa postarali najmä hipsteri. Je to vlna, ktorá nedovolí piť kávu ako rannú prvú pomoc na opicu. Dáva dôraz na odrodové kávy, experimentuje sa s jej pražením aj prípravou. Kofeín sa dostáva do úzadia a vyzdvihuje sa charakter samotnej kávy.  Oficiálne sa o tretej vlne hovorí od roku 2002. Táto vlna sa rozhodla dostať z kávy to najlepšie. Zistíte, že rovnaká káva sa dá mlieť na niekoľko stupňov mletia. Pocítite rozdiel, keď ide cez filter, mokka kávovar alebo french press.

Fresh hot coffee being poured into a cup from a stainless steel french press in a trendy cafe
Fresh hot coffee being poured into a cup from a stainless steel french press in a trendy cafe
Zdroj: iStockphoto

Skutočne gurmánsky zážitok

Na prípravu gurmánskej kávy tretej vlny budete potrebovať kvalitný mlynček, výberovú kávu a potom chuť stráviť trochu času nad jej prípravou. Poctivú kávu je nutné namlieť na hrúbku, ktorú si vyžaduje spôsob prípravy. Zalejete ju presným pomerom vody a potom sa to začína. Jemné ovoniavanie, hľadanie jednotlivých tónov najprv čuchovými bunkami. Následne príde kontakt s jazykom a lovenie rôznorodých chutí. Vyskúšajte. Na začiatok stačí len french press, mlynček a 120 mililitrov vody s teplotou 90 stupňov na 8 gramov kávy. Necháte štyri minúty extrahovať a máte zážitok pre gurmána.

autor:  Marcos
2.12. 2019 12:00
Diskusia  ()
Diskusia
44