10.11. 2013 7:00

Ako správne uskladniť víno

10.11. 2013 7:00

Ako správne uskladniť víno

Foto: Miele

Vínovým fľašiam pristane pobyt v správne temperovanej vitríne.

Správna teplota, vlhkosť aj nepriame svetlo, to všetko má pomôcť vínu, aby pred konzumentom ukázalo svoje kvality. Samozrejme, za predpokladu, že nechá rozvinúť svoje chute vo vhodne zvolenom a vychladenom pohári. Ak nie ste majiteľ vínnej pivničky a radi si vychutnávate tento mok, siahnuť môžete po vínotéke.

Na rozdiel od chladničky, ktorá nedokáže ponúknuť ideálne teplotné podmienky. Samozrejme, záleží od modelu, či dokáže udržať vo vnútornom priestore jednu, dve alebo až tri rozdielne teploty. Pre šumivé vína je optimálna teplota na podávanie 4 až 7 stupňov, pre biele víno 7 až 10 stupňov Celzia a pre červené 15 až 18 stupňov Celzia.

Aby ste dodržali správnu teplotu aj pri podávaní, umiestnite prázdne poháre na chvíľku do chladničky. Ak ich beriete priamo z vitríny, rátajte s tým, že víno ohrejú približne o ďalšie dva stupne. Pri podávaní bieleho vína uprednostnite na zachovanie arómy skôr vysoké úzke poháre, pri servírovaní červených vín, na lepšie rozvitie vôní, poháre širšieho tvaru.

Rozmyslite si

Pri výbere vínotéky berte v prvom rade do úvahy priestorové možnosti. Z dôvodu prednej výplne dverí zo skla, a tým aj menšej izolácie obsahu, rátajte so zvýšenou spotrebou energie.

Modely v špičkovom vyhotovení dosahujú úroveň energetickej triedy B. Sklenené dvere na vínotéke plnia úlohu jednoduchšej orientácie. Tmavé sklo chráni pred UV žiarením a pomáha zachovať farbu vína. Dôležitý parameter je počet fliaš, ktoré môžete vo vínotéke skladovať.

V menších uskladníte 30 až 60, vo väčšej až 178 fliaš. Ak sa chcete kochať zásobami vín aj vo večerných hodinách, siahnite po efektne nasvietených modeloch.

10.11. 2013 7:00
Diskusia  ()

Podobné témy

Diskusia
44