3.12. 2012 6:00

10 najčastejších chýb pri zariaďovaní kuchyne

3.12. 2012 6:00

10 najčastejších chýb pri zariaďovaní kuchyne

Kuchyňa je priestor, ktorý si zaslúži samé ódy. Ale aby sme si ju mohli dovoliť ospevovať, mali by sme sa najprv vyvarovať niekoľkým fatálnych chyb pri jej budovaní a zariaďovaní. Kuchyňa nie je len o varení a pečení, ale aj o socializovaní sa. Bez krásneho a funkčného dizajnu by to v nej ale nefungovalo.

10 najčastejších chýb pri zariaďovaní kuchyne


Behanie od méty k méte
Vieme, kde sa v kuchyni najviac pohybujeme? Ak nezoberieme do úvahy sedenie pri kuchynskom stole, tak jednoznačne sa najčastejšie vyskytujeme v zóne kuchynského drezu, sporáka a chladničky. Zariadenie kuchyne síce podlieha vedeniu rozvodov, ale aj tak by sme mali byť obozretní, aby sme ich od seba v náš neprospech neizolovali. Koho by bavilo behanie od méty k méte ako na bejzbale?

Úložný priestor výhodou
Už neraz sme v našich článkoch kuchyňu prirovnali k laboratóriu nielen preto, že sa v nej stále niečo kuchtí, ale aj preto, že obsahuje samé mištičky, poháre, hrnce atď. Aby sme vedeli aj po tme, kde  máme čo uložené, nemali by sme podceniť dostatok úložného priestoru aj mimo kuchynskej zostavy vo forme poličiek. Čím je miestnosť menšia, tým zmýšľame racionálnejšie a zaplníme všetok voľný priestor.

Aj na kuchynskom ostrove
Keď máme dostatok náčinia, potrebujeme si vytvoriť pracovnú plochu, na ktorej sa budeme môcť kulinársky sebarealizovať. Pri zložitejších receptoch si to vyžiada nielen viac ingrediencií, ale aj náčinia. Myslime na to, že všetky tieto nevyhnutnosti treba niekam umiestniť. Aj keď sa to nezdá, miesta na prácu v kuchyni nebýva až tak habadej a preto si ho vytvárame aj na kuchynskom ostrove.

Existujú tri druhy osvetlenia
Kuchyňu by sme mohli nazvať aj stavebnicou. Najprv sa postaráme o základ a potom aj o samostatnú stavbu, ktorá sa skladá z množstva detailov. Jedným z nich je aj osvetlenie. Ako sa chová svetlo vo dne v noci máme zvládnuté azda už všetci. V kuchyni však potrebujeme trojaký typ osvetlenia. Hlavné, nad pracovnou plochou a osvetlenie zdôrazňujúce malebnosť a štýl kuchynskej linky.

10 najčastejších chýb pri zariaďovaní kuchyne
Ako posledný bod na zozname
Pri spisovaní si položiek, na čo by sme nemali pri zariaďovaní kuchyne zabudnúť, sa stáva, že na konci zoznamu sa ocitne riešenie steny za pracovnou doskou. Či už kuchyňu obnovujeme alebo kompletne rekonštruujeme. Niekedy sa zbytočne neoplatí šetriť, pretože je oveľa jednoduchšie očistiť od špiny a mastnoty keramické kachličky či laminátovú dosku, ako omietku alebo tapetu.

Správne odvetrávanie prioritou
Keby sme nemali možnosť v kuchyni vetrať, asi by sme to v nej dlho nevydržali. Z toho dôvodu nemôžeme našu snahu vsadiť len na prekrásne zariadenie, lebo nemenej dôležitou stránkou je i technické vybavenie kuchyne. Správne odvetrávanie a ventilácia tvoria jednu s priorít. Keďže kuchyne sú v dnešnej dobe prepojené s obývacími izbami, nemôžeme si dovoliť žiadne prešľapy.

Vedieť odhadnúť správny pomer
Čoraz viac prichádzajú do módy kuchynské ostrovy, ktoré sa stávajú rovnocennou súčasťou aj menších kuchýň. O ich praktickosti sme sa zmienili už v bode ohľadom pracovnej plochy. Okrem toho tento multifunkčný typ nábytku predstavuje úložný priestor a občas sekunduje kuchynskému stolu. Určenie správnej veľkosti k pomeru kuchyne býva rozhodujúce a to kvôli tomu, aby sme sa nestali jeho obeťou.

Triedime odpad ako v Nemecku
Kým recyklovanie a triedenie odpadu v nemeckých domácnostiach predstavuje samozrejmosť, tak my si na tento systém len postupne zvykáme a oboznamujeme sa s jeho fungovaním. Ak chceme byť in, mali sme sa postarať o kúpu odpadkových košov na papier, sklo, plasty, bioodpad a tetrapaky. Nemusíme sa báť, že nás koše pri ich množstve vytlačia z kuchyne, lebo nové kuchynské systémy s nimi počítajú.

Vedieť sa postaviť pokušeniu
Byť trendy a držať sa posledných výstrelkov módy môže so sebou niesť aj balík nevýhod. Unikátny dizajn môže mať z hľadiska budúcnosti krátku životnosť, pretože ako rýchlo sa objavil, tak sa môže jeho efekt a sláva rýchlo aj vytratiť. Neváhajme sa postaviť svojmu pokušeniu a radšej uprednostnime klasickejší variant alebo sa prikloňme k menej postmodernému vzhľadu kuchynskej linky.

V neposlednom rade by sme sa nemali vyhnúť radám odborníkov, ktorí sa postarajú o to, aby sa naša kuchyňa premenila na plnohodnotný priestor a v ktorom ani jeden centimeter štvorcový nevyjde navnivoč.

Autor: Katarína

Zdroj: katarína
3.12. 2012 6:00
Diskusia ()
Zdieľať článok